II. Grişka

Asemenea tuturor motanilor care gândesc foarte mult, Grişka nu-i de felul său prea activ, motiv pentru care a tot amânat să se înscrie într-un partid politic. Calităţile sale, în pofida înclinaţiei către trândăvie, l-ar recomanda chiar şi pentru cea mai înaltă funcţie în Stat. „Da’ merită, oare? Când te poţi izola într-o cutie,  o sacoşă, ori vreun sertar, să laşi tot confortul şi să te muţi la Cotroceni, unde sepepiştii se foiesc continuu şi toţi vin să solicite câte ceva? Ca să nu mai spun că, orice-ai face, năvălesc peste tine revistele de scandal şi televiziunile mogulilor, scormonind după vreo scădere, fie ea cât de mică, poate chiar de când erai doar un pisoi! Ori te pomeneşti că-ţi mai strigă careva: Ieşi afară, javră ordinară! Sincer, n-aş putea răbda să mi se spună astfel, când aud de javră devin fiară! Pe scurt, nu merită să-ţi iroseşti sănătatea pentru binele gloatei!”

Cititorul atent la nuanţe îşi va fi dat seama că Grişka nu face altceva decât să-şi justifice inapetenţa pentru acţiunea susţinută. Altfel, ar avea o mulţime de idei novatoare, care-ar însenina viaţa celor mai mulţi. De pildă, s-a gândit că fiecare biped ar trebui să dirijeze douăsprezece procente din venit în contul FAF (Fondul pentru ajutorarea felinelor), iar Statul ar trebui să prevadă o alocaţie de 500 RON lunar fiecărui pisoi. După cum este îndeobşte cunoscut, pisicile nu se ţin cu lături, ci au o preferinţă nativă pentru delicatese. O înotătoare de rechin, o icră neagră, un file de somon cad bine după o zi de meditaţie, ori după încheierea unei traduceri dintr-o limbă bipedă într-una inteligibilă. Unii ar obiecta, poate, spunând că toate aceste deziderate nu intră în fişa postului unui preşedinte, însă nu e aşa! Preşedintele desemnează, conform Constituţiei, primul-ministru. Pe cale de consecinţă, l-ar pune în fruntea guvernului pe Chiţi, care nu-i iese din cuvânt, la Dezvoltarea Mediului şi Turism ar fi Nataşa, la Interne, Snejinku, astfel ca să se poată implementa toate aceste măsuri, poate dure pentru o parte a populaţiei bipede, însă atât de necesare pentru Ţară!

Totuşi, biblioteca pare mai atractivă decât Cotroceniul, iar caloriferul, preferabil deplasărilor prin varii ţări străine. Astfel că Grişka rămâne un ideolog strălucit, însă un motan greu de urnit la faptă, dacă nu cumva lipsit în bună măsură de simţ practic. Multe pisici au opinat că e păcat ca toate aceste idei să se irosească prin tenebre, ori să rămână prin tomuri accesibile doar câtorva studioşi, ci ar trebui măcar să-l consilieze, prin internet, ca să nu se trambaleze excesiv, pe preşedintele în funcţiune. Ideea, desigur, n-ar fi deloc rea, însă ai cu cine?…

.

Recomandări: Caius, Gabi123, Gabriela Elena, Zalmoxys, Teo Negură, Mirela Pete, Shayna, Schtiel.