Lui Taras nu prea i-a plăcut şcoala şi, fiind patruped, nici n-a putut cineva să-l silească s-o urmeze. Aşa cum obişnuieşte chiar el să povestească, în cazul că se găseşte cineva dispus să-l asculte, nu atât studiul în sine îl deranja, cât jugul unui program rigid.

– De pildă, să zicem că într-o noapte ai vânat un gândac – că, cu toate dezinsecţiile lor, tot vin! – şi l-ai prins abia către ziuă. Ei, şi taman când să te cufunzi într-un somn binemeritat, trebuie să te duci la şcoală şi să asculţi vreo expunere plictisitoare la Chimie ori ce mai zic ei pe-acolo…

– Dar – obiectează uneori Olga -, ai putea să dormi şi în clasă, că  oricum eşti pisoi şi nu te trece în catalog!

Evident, Olga doar se bagă în seamă, dând sfaturi despre lucruri în care nu are nici măcar o experienţă minimală. Şcoala o cunoaşte strict din auzite, în vreme ce Taras a fost la o expoziţie organizată la şcoala din cartier, prilej cu care i-a şi sâsâit pe câţiva. Mai mult de dragul conversaţiei, pisoiul îi răspunde:

– Cum să mergi la şcoală ca să dormi? Asta ar fi cam ca şi cum te-ai duce la Filarmonică să mănânci seminţe!…

Olga se cutremură, căci acest argument nu-i dăduse prin minte. Într-adevăr, ce pisică întreagă la cap ar mânca seminţe? Poate doar vreo costelivă lihnită, cum a auzit că ar mai fi pe la ţară, un fel de loc al caznelor în care bipezii socotesc că pisicile pot băga în ele orice. Sau, poate, vreo rapidistă, că alea n-au niciuna cele şapte luni de-acasă.

– Mda… – admite pisicuţa, în cele din urmă.

Pisoiul Taras, însă, nu era făcut nici spre a se complace în ignoranţă, astfel că hotărî să devină autodidact. Începutul îl făcu pe calea cea mai lesnicioasă, urmărind programe ştiinţifice, recomandate minorilor, pe Discovery. Curând, însă, începu să se îndoiască de acribia ştiinţifică a realizatorilor şi descoperi, treptat, internetul ca sursă de informaţii şi, implicit, cunoaştere

– Cam multe greşeli de ortografie – observă el -, da’ decât la şcoală…

Totuşi, tastatura îi mai dădea de furcă (era şi foarte mic pe atunci!). În schimb, deprinse la perfecţie mânuirea mausului, descoperind în întreaga sa fire felină o predilecţie către acest auxiliar.

Cu dificultăţile inerente oricărui început, Taras se adânci în studiu.

.

Recomandări: Rokssana, Link-Ping, Clipe de Cluj, Schtiel, Shayna, George Valah, Theodora Marinescu, Teo Negură, Gabi123, Supravieţuitor, Carmen, Cristi, Nea Costache.