Presupusa sărăcie a documentelor era doar o aparenţă. Îndată ce Virgil dădu click pe Muzică, se deschiseră o mulţime de subfoldere. Comisarul le selectă pe toate, dădu click dreapta şi căută la Proprietăţi.

– Treizeci şi patru de giga-biţi!

– Cu ce? – se interesă Tudose.

– Manele.

– Cum – Doamne apără! – poţi umple compul cu manele? Nici nu cred că există atâtea!

– Ba, se pare că există. Le-a grupat tematic. Manele de primăvară, Manele estivale, Manele autumnale, Manele hibernale. Vorba aia: nici un anotimp fără manele! Apoi: Manele pioase, Manele date dracului, Manele eshatologice, Manele ontologice. Uite ce mai are! Manele intelectuale, Manele pentru proşti, Manele moralizatoare, Manele obscene, Manele de vrăjit pipiţe, Manele de curtat tipe aparent serioase

– Îmi dau seama cât de serioase pot fi – observă Tudose – dacă ascultă manele!

– Asta a cam sesizat-o şi victima, de vreme ce-a amintit despre aparenţa acelei seriozităţi…

– Bine că manele ştie să-şi tragă cu tona, da’ o pisică nu-i în stare să crească! – interveni Simona.

Cei doi comisari se priviră cu subînţeles, spunându-şi aproximativ: „Ia uite, că le mai şi nimereşte, nu spune doar tâmpenii!”

– Aşa-i! – întări Tudose cu glas.

Socoti că a parcurs suficient din clasificarea manelelor, astfel că, încă de pe la Manele despre duşmani, reveni la caz:

– Oare să fi fost o sinucidere? Că, sincer să spun, nu prea aş băga pe cineva la apă doar pentru că a lichidat un împătimit de manele…

Simona interveni, cu gândul ascuns de-a evita o reconstituire:

– E greu să te sinucizi făcându-ţi terci ceafa cu bătătorul de şniţele, prin aplicarea de lovituri repetate!

– O fi greu – admise Virgil -, însă persoana pare a nu ocoli dificultăţile. Ca dovadă, iată ce clasificări pretenţioase a făcut… În plus, nu putem lăsa nicio pistă neverificată. Aşa că, zic să-ţi scoţi haina…

Aproape la fiecare caz, cei doi comisari găseau pretextul de-a pune-n valoare bustul colegei, mai cu seamă la reconstituiri. Până şi la nefericitul de pe Adolescenţei, care se aruncase de la balcon, inventară ceva ca s-o determine pe Simona să rămână îmbrăcată mai lejer.

– N-avea cum! – concluzionă Tudose, după ce Simona făcu câteva mişcări simulând că şi-ar lovi ceafa. Ar leşina după cel mult a doua lovitură. Din păcate, va trebui să vedem către cine duc urmele lăsate. Dacă-i tot un manelist, împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură!

– Să nu pun puţin din Manele pentru introvertiţi? – întrebă Virgil. Aş fi curios ce poate fi…

– Dă-le dracului! Caută pe YouTube şi pune Orfeo de Monteverdi cu Jordi Savall…

– Cine-i Jordi Savall? – întrebă Simona.

– Un tip, ţi-am mai spus.

– Şi Monteverdi?

– Şi Monteverdi.

.

Recomandări: Aurora GeorgescuCarmenGabi123, Gabriela Savitsky, Lili, Mirela Pete, Ragnar, Rokssana, Supravieţuitor, Theodora Marinescu, Tu1074, Zinaida.