1.

Ca întotdeauna când nu-ţi aminteşti cui îi aparţine o spusă, începi s-o atribui ba lui Napoleon, ba lui Kant, ba pretinzi că ar fi din Sfânta Scriptură.

– În Biblie nu are cum să scrie aşa ceva, că pe-atunci nu erau bloguri! – punctă Traian.

– Dar, într-o viziune, ei puteau să vadă şi cele din viitor, chiar dacă le numeau altfel… – se încăpăţână Roberta. De pildă, navelor cosmice le zice păsări de fier.

– Unde le zice aşa? – interveni Sebastian. Arată-mi în Biblie unde zice asta şi eu o mănânc!

– Păi, nu mai e, că au scos-o popii, dar se găseşte în Biblioteca secretă a Vaticanului… – găsi femeia o ieşire din impas.

– Poate acolo o fi scris şi despre cum ne vom face noi Revelionul aici… – o ironiză şi Emil.

Discuţia, poate influenţată şi de băutura ingerată, porni de la ceva cât se poate de simplu. Cineva afirmase că zece oameni maturi nu au niciun motiv de a petrece Revelionul împreună când fiecare ar avea treabă în altă parte, şi că organizatorul nu putuse porni decât de la un gând vinovat, iar ceilalţi puteau accepta să vină doar mânaţi de patimi ocultate.

– Adică, ce patimi? – se revoltă Vasile. Doar n-o să spuneţi că am venit aici ca s-o frig pe Sulfina!

– Tu, nu, tu ai venit pentru băutură! – i-o trânti Daniel, în vreme ce se gândea dacă băutură este substantiv şi dacă-i de gen neutru.

Sulfina roşi, căci oricum se simţea în plus. Găsi, însă, o idee de care se agăţă:

– Vedeţi, aşadar, că în toată spusa nu-i vorba despre niciun fel de blog, aşa că ar putea fi şi din Biblie, deşi nu pare.

– Poate-i din Jean Jacques Rousseau – opină Sebastian. Ăluia îi umblau prin cap aiureli din astea. Cică, gând vinovat, patimi… Păi, normal că-i vorba de patimi, ce altceva să te mâne într-un loc sau altul? Dragostea de Ţară?

Poanta plăcu tuturor, astfel că se puseră pe râs. Emil râse mai reţinut, căci îşi aminti legătura cu blogurile:

– Cineva a observat că toţi suntem bloggeri, de aceea a zis Traian că spusa nu poate fi din Biblie. Dar, iniţial, nu se spusese nimic explicit despre bloguri. De fapt, spusa cred că am aruncat-o eu, la primul pahar…

– Normal că tu, o fi vreun citat din Etica, lucrare aflată în manuscris! – interveni Sebastian, dar nimeni nu pricepu ironia.

– Nu, ce Etică? – se miră Emil.

– Chiar, ce etică? – întări şi Elena. Doar am venit să petrecem! Eu mi-aş mai pune nişte salată de boeuf…

– Canibalism – rânji Vasile, dar Traian îl privi sever.

– De aia eviţi tu caltaboşul?

Vasile se făcu că nu înţelege şi-şi mai turnă un coniac.

– Da’ noi ceva muzică nu avem? – căută Monica să risipească tensiunea, iar Anca porni DVD-ul.

Curând, Coco Jambo răsună în toate sălile.

.

Absenţi de la petrecere: Colţul cu muzică, Ela RoseniImagini, Iulia Radu, LilliSchtielShayna, Teo Negură, Theodora Marinescu.