zambila

– Și chestia asta cum se leagă? – întrebă Aurel.
– Uite-așa… – îi arătarăm noi.
Aurel fusese căsătorit vreme de opt ani, însă o făcuse direct, fără vreo întâlnire prealabilă. Apoi urmă divorțul, partajul, în urma căruia rămase aproape fără nimic, și o lungă perioadă de lipsuri, astfel că deveni aproape asexuat. Dar, primăvara răscolește adeseori prin unghere uitate și, într-o zi de Martie, Aurel ne mărturisi că este îndrăgostit.
– Ați simțit și voi? Astăzi, parcă și vântul este parfumat! Are-un miros aspru de urzică și-un ușor iz de zambile…
Domnul plutonier-major Onici ridică din umeri și preciză:
– Are pe dracu! Ești tu îndrăgostit și ți se pare…
Convenirăm cu toții că Aurel nu se va putea întâlni cu Rodica – așa se numea obiectul pasiunii sale primăvăratice – în halul în care era. Eu mă oferii să-i aduc un aparat de ras, cu care soția nu se mai dădea pe picioare, Caius îi aduse o pereche de șlapi, căci avea pantofii sparți, Marcel îi tăie pantalonii sub genunchi, aceștia fiind ferfenițiți la manșete, Raul îi dădu un tricou nerupt, iar domnul plutonier, o pălărie de paie. Îl învățarăm să fie atent cum se așează, ca să nu se observe din primul moment că nu are chiloți.
– Da’ cu pălăria ce să fac? – vru să afle îndrăgostitul.
– Acoperi pata de pe tricou. O porți șmecherește, ca pe-o cravată…
Sandu-i făcu rost de-o bucățică de săpun de rufe și-l trimiserăm la Casa Tineretului, unde cei de condiția lui Aurel obișnuiesc să se primenească la fântână.
– Vezi, o mai fi careva pe-acolo, să-ți ajute la barbierit – îi spusei, știind că e dificil să scapi corect de barbă fără oglindă.
Când reveni, prietenul nostru mirosea suportabil, așa că ne apucarăm să-l aranjăm.
– Și chestia asta cum se leagă? – întrebă, referitor la pălăria de paie.
– Uite-așa… – îi arătarăm noi, legându-i-o la spate, astfel ca să acopere pata de pe tricou.
Borul îl cam tăia sub bărbie, însă-l determină să țină spatele drept și privirea scrutătoare. Astfel pus la punct, eroul nostru porni, momit de chemarea Dragostei, în vreme ce noi pariarăm pe șansele sale în fața Rodicăi.

.

Recomandări: Mirela Pete, Gabriela Savitsky, Gabi, Vienela, Irealia, Carmen, Nina.