Marcel reveni destul de devreme din Sabres. Își terminase țigările. De băut, ar mai fi găsit cine să-i ofere, însă, când începi să le iei celorlalți din țigări, știi că îi vei enerva instantaneu. Pe acasă, trebuie să mai fie niște bani, deși Teodora-i ascunde destul de bine. Dar, cât de bine-i poți ascunde? Doar nu-i palat, e un apartament de două camere. În baie, bucătărie și debara nu i-a ascuns niciodată, că a căutat și-acolo. Rămân holul și prima cameră. În camera mică și pe balcon nu-i ascunde, că acolo stă el noaptea și-ar avea timp să scotocească…

LED-ul fiind în camera lui Marcel, Teodora profită de ieșirile lui la local ca să se uite la ce are chef. Când se nimerește să fie amândoi, aleg un film. Acum se pusese la „Patru nunți și-o provocare” și înjura provocarea, Pro TV-ul, CNA și pe Lucian Mândruță. Dar, pe Mândruță îl înjură de fiecare dată, cu sau fără legătură cu ceva anume. E și de înțeles, de altfel, cine nu-l înjură pe Lucian Mândruță?

Ca mai toți fumătorii, Marcel nu are cine știe ce simț al mirosului. Nici n-ar fi de dorit, de altfel. Oamenii nu sunt câini, să-și aleagă informații din mirosuri, aromele fiind, pentru ei, ceva auxiliar, nu neapărat necesar. Totuși, nici n-ar fi de dorit o lume cu totul inodoră.

Intrând în apartament, Marcel adulmecă, cu simțul său cel tocit, un parfum aparte. „Teodora a fost la cumpărături!” – își zise. Detectă o pereche nouă de pantofi, doi pantaloni și-o bluză de la second-hand. Acestea din urmă, măcar că nu erau noi, au un anume iz de prăvălie și detergent. Mai către cameră, simți și pielea unor poșete și curelușe. Bărbatul socoti repede: „Pantofii, vreo șaizeci, zece lei rufăria, alea-alea…, o fi tocat vreo două sute…”

– Ai fost la cumpărături? – o întrebă pe Teodora.

– Am mai luat câte ceva… – răspunse aceasta, cam fără chef, căci era iritată de emisiunea dezgustătoare, dar și fascinată de monstruozități. Uite la ăștia! Mă, trăsni-i-ar!…

– Dă-i în…! – făcu Marcel, în vreme ce deja căuta cu mâinile pe sub vrafurile de haine din dulap.

Pe la al treilea raft, găsi un plic. Fără să-l scoată, simți că e burdușit de bani și recunoscu din vârful degetelor hârtia de o sută. Aceasta trecu în buzunarul său. Mai zise ceva de Mândruță, ca să-i facă plăcere Teodorei, apoi îi spuse că mai iese puțin.

– Am uitat să-mi iau țigări…

„Ai uitat!” – își zise femeia. „Ca și cum ai uita asta vreodată! Ai venit să scotocești după bani! Trebuie să-i ascund mai bine!”

Chiar dacă Marcel găsește aproape întotdeauna mărunțiș prin casă, de data aceasta a fost, în mod evident, ghidat de parfumul lucrurilor noi. Și, cum a făcut rost de-o sută întreagă, își va aminti multă vreme cu satisfacție de piele, detergenți și ce-o mai fi amirosit pe-acolo.

.

Alți truditori: Mirela Pete, Dana Lalici, Silving, Lolita, Vienela, Tina, NinaTheodora, Ipu, Zina, Gabi, Ghurhu.