– Şi la ei cum se face politica? – dori să afle Caius, pe la al treilea coniac.

– Destul de raţional – răspunse lapidar Tudose, după care-şi aprinse o ţigară de foi, căci era nefumat.

Tudose tocmai revenise dintr-o misiune în Calea Lactee şi ne povestea despre o planetă cu nume destul de exotic, dacă nu chiar trăsnit, pe care zăbovise mai mult.

– Bun – insistă Caius -, însă, predomină politica de stânga ori cea de dreapta?

– Niciuna – punctă Tudose. Neavând mâini, pentru ei dreapta şi stânga n-au cine ştie ce semnificaţie, aşa că discută mai mult despre sus şi jos.

– Şi când ai fost tu, cine guverna?

– O coaliţie.

Era evident că pe colegul nostru nu-l prea interesase politica acelei planete, căci mereu căuta să expedieze subiectul, insistând asupra condiţiilor meteorologice. De altfel, exceptându-l pe Caius, toţi găseam ca mai vrednice de interes aceste date.

– Şi zici că tot anul sunt şaisprezece grade? – reluă domnul plutonier-major Onici o idee de la începutul discuţiei.

– Da! Iar ziua are optsprezece ore, în vreme ce noaptea numai zece.

– Păi, ies douăzeci şi opt de ore! – observă Filaret.

– Ies, că atâtea-s la ei.

– Şi câte minute are-o oră?

– Şaptezeci, da’ ei nu le zic minute. De fapt, e o limbă aproape nerostibilă pentru noi, mai naşpa ca engleza! Oricum, cel mai fain e-n Octombrie, cum ar veni la noi, că ei au treizeci de luni într-un an. De fapt, au patru sateliţi, aşa că-i un calcul mai dificil, zic eu lună pentru simplificare…

– Şi-n Octombrie de ce-i mai fain? – nu-l lăsă Onici să divagheze.

– Sunt reduceri…

Coniacul sosea în continuare şi, pe la a nu ştiu câta tură, ne veni gândul că Tudose se bărbiereşte, şi că cine ştie prin ce pustietăţi va fi colindat.

.

Recomandări: Gabi123, Gabitzu, Lili3d, Mirela Pete, Nea Costache, Paporniţa cu vorbe, Rokssana, Shayna, Teo Negură, Tu1074.