Grafică de Aurelia Anghel

.

Gore ştia ce-i băutura, căci mai lăsase şi taică-său fructe la fermentat. Dar, din fructe de pădure, ce putea să iasă? Acum, pentru prima dată se bucura de parfumul berii cremoase, miile de viermişori nu doar dându-i voioşie, ci adăugând şi-un binevenit plus nutritiv. Ca trimis de pronie, însă, în han intră Aurel.

– Ce mai vrei? – îl întrebă hangiul, destul de aspru.

– Ceva să mă dreg. Uite, îmi tremură mâinile, ba-mi şi vâjâie!

– Ai mai făcut iarăşi vreo nefăcută? – se interesă bărbatul, după ce-i aduse o cană cu ceva spirtoasă.

– E nasol de tot! – mărturisi nou-venitul. Eram pe atelaj şi nu ştiu cum am tras de hamuri de-am nimerit cu oiştea-n gardul lui Tudose…

– Cum naiba? – se mirară mai mulţi.

– Nu ştiu. Viorel zice că eram sub influenţa băuturilor alcoolice şi că n-am adaptat viteza la condiţiile de trafic… Ieri am băut mult?

În sală se lăsă tăcerea, apoi hangiul răspunse:

– Destul de multicel…

– Şi le-am amestecat?

– Păi, în afară de lichior, le-ai cam tras cu de toate! Da’ – Doamne, iartă-mă! – cât ai fi fost de beat, cum să nimereşti în gard cu oiştea? Că doar sunt caii în faţa ei!…

– Nu ştiu… – mărturisi nechibzuitul. Da’ gardul arată destul de rău, şi trebuie ori să-l plătesc, ori să-l repar. Prefer să-l repar, că dacă-i dau bani îmi rămâne, după aia, mai puţin de băut.

– Logic! – întăriră toţi.

Măcar că unele detalii tehnice nu le înţelese, nemaivăzând vehicul, Gore pricepu că băutura în exces nu e tocmai bună, mai cu seamă când amesteci toate porcăriile. Cum era năzdrăvan, gândi să încerce, după ce-şi va lua ceva bucate, şi-un coniac. Nici lui Aurel nu i-ar fi stricat unul, dar nimănui nu-i dădu prin minte să strice coniacul pe el.

Curând, flăcăul încercă bucate pregătite mai omeneşte decât în codru şi, sfătuit de motan, ceru smântână, ardei iute, sosuri şi condimente, astfel că se nimeri cum se poate de bine coniacul din final.

– Ia şi-o ţigară de foi la coniac! Mi-aş lua şi eu, dar pisicile nu fumează… – mai interveni călăuza, după care dădu de înţeles că s-ar cam trage pe cuptor.

.

Recomandări: Lili, Link-Ping, Octavia Sandu, Paporniţa cu vorbe, Ragnar, Rokssana, Shayna, Teo Negură.