Cu toate că mi-am propus să nu mai bântui noaptea, neavând ieri stare am ieşit la benzinărie pe la trei dimineaţa. În sectorul pentru fumători, părăsit de toţi şi de toate, trăgea de-o bere preşedintele ales în mod mai mult sau mai puţin democratic. Plângea.

– Acum, ce-ţi mai veni? – îl întrebai, după ce-am luat şi eu o bere.

– Mi-e aşa ruşine! – zise el, îmbăloşat. Am făcut numai rău, spurc tot ce ating! Toate promisiunile mele s-au dovedit a fi fost gargară goală!… Un demolator, asta sunt! I-am dezamăgit pe toţi!

– Ei – încercai să-l consolez -, i-ai dezamăgit pe cei care s-au lăsat amăgiţi! Eu le-am spus tuturor că eşti doar un derbedeu care minte mai lesne decât respiră… Acum, dacă te-au luat în serios unii, tot tu eşti de vină?…

– Ai dreptate – admise, aprinzându-şi o ţigaretă. Dar, mă gândesc cum voi rămâne în istorie… O figură întunecată!

– Asta ca să ne exprimăm eufemistic… – intervenii. Ţine însă cont că cei mai mulţi nici nu ajung acolo, în vreme ce un gunoi ca tine va fi, totuşi, consemnat… Cine s-ar fi aşteptat la aşa ceva pe vremea când erai doar un delator mărunt şi-un golan ca atâţia alţii?

– Şi asta-i drept! Dar, parcă aş vrea şi eu să fac ceva pozitiv!…

Aici, îl privii îngrijorat:

– Tu cât ai băut?

– Nu ştiu. Le-am cam amestecat…

Dumirit, căutai să-l ajut:

– Păi, de-aici îţi vin toate gândurile astea nesănătoase! Du-te, culcă-te, te dregi apoi cu o ţuică şi-o ciorbă de burtă, şi-o să fii ca nou, apt de noi ticăloşii!…

– Aşa o să fac! – răspunse, semn că raţiunea birui.

– Dă şi tu nişte bani! – îi mai zisei, ca să nu plec cu totul nefolosit.

După ce-mi dădu vreo cinci mii de lei, îi mai spusei la despărţire:

– Şi şterge-te la nas, că-ţi curg mucii! Te mai pozează careva, şi râd mogulii de tine!…

.

Recomandări: Androxa, Carmen, Cristi Milla, Dana Pătrănoiu, Gabi123, Imagini, Paporniţa cu vorbe, Rokssana, Schtiel, Shayna, Stropi de suflet, Theodora Marinescu.