Desen de Oxana Zaika

.

Motanii erau pe la al treilea absint când, în local, intră iepuroiul Viorel.

– Dă-mi un rachiu de varză! – îi zise lui Albert.

În vreme ce patronul şi – totodată – ospătarul porni către bar, pisicile se întrebară în gând cum poate cineva să bea aşa porcărie.

– Mare sau mic? – întrebă Albert.

– Mare! – răspunse iepurele, vizibil abătut.

Cum se întâmplă prin localuri, Viorel se pomeni trăncănind cu Vasea:

– Sunt indispus! Am luat azi un patru la Istorie. M-a întrebat despre strămoşul Rilă. Am băgat din burtă, că era viteaz şi că mânca trei lubeniţe pe zi… Profa, cică, zice că vorbesc prostii şi-mi pune nota! Da’ ce-a făcut? – întreb eu. Cică, asta trebuia să învăţ acasă! Nu, că de când e Fumuriu, învăţământul a ajuns de tot căcatul!

– Apropo! – interveni Albert. Tu peste tot laşi măsline de astea?

– Păi, ce să fac? Sunt rozătoare, tot timpul bag ceva în mine. Şi-i ca la cârnat, cât bagi pe-o parte, atât iese pe cealaltă…

Patronul ridică din umeri şi-o trimise pe Tatiana să măture. Tatiana bombăni, cu sensul: „Păi, după ăsta trebuie să stai toată ziua cu făraşul!”, dar Albert se încruntă, ca şi cum ar fi zis: „Fără mutre, că zbori imediat!”.

– Tu cum te-ai descurcat la şcoală? – reveni Viorel la discuţia cu Vasea.

– Aşa şi-aşa. Nu m-am prea omorât cu studiul, că ştiam că oricum intru în Poliţie. Am dat bacul din Nutriţie şi Educaţie fizică.

– Oricum, pe vremuri se făcea şcoală! Acum, bagă la teorie în noi, dar nu-i nicio utilitate practică! De pildă, de ce nu facem Educaţie sexuală sau altceva necesar în viaţă?…

– Nu faceţi Educaţie sexuală? – se miră Vasea.

– Nu!

– Şi cum vă reproduceţi?

– Ei, cum? Ca iepurii! Pe vremuri, avea o logică, că ne mai mâncau lupii sau vulpile. Acum, de când îşi iau toţi antricot de la Billa, ne înmulţim de acuşi n-o să mai avem ce roade! Mai adu-mi un morcov şi încă un rachiu de varză! – îi strigă lui Albert.

Nataşa interveni în discuţie:

– Dar, dacă eşti încă elev, ai voie să frecventezi localurile?

– Nu ne dă voie, da’ eu sunt şmecher! Semestrul trecut am avut 7 la purtare… Auzi! – reveni la Vasea, pe un ton mai scăzut. Voi aţi făcut Educaţie sexuală?

– Nu, dar noi avem mirosul foarte fin.

– Şi la ce vă ajută? – se miră iepuroiul.

– Ne conferă indicii suplimentare.

Viorel nu pricepu de ce-ar trebui să te bazezi pe miros, când ai fost dăruit cu auz sensibil. Oricum, trecând pe lichior de lubeniţă dres cu scoarţă de salcâm, curând nu-l mai interesă nimic şi începu să fredoneze La donna è mobile.

– Bine că eşti tu mai breaz! – pufni Nataşa, privind la smocurile de păr care căzuseră pe duşumea de pe iepuroi.