Foto: Alice Drogoreanu

.

Zice-se că-n cele timpuri, când împăraţii beau cot la cot cu prostimea prin taverne, scoţându-şi apoi pârleala din biruri şi ciuntiri de lefuri, trăia pe malul unui lac un pescar sărman, care abia-şi ducea zilele împreună cu femeia sa şi cu liota de copii, başca se mai aciuiră şi câteva pisici la casa omului. Pescarul se numea Caius, având de femeie pe Marieta; cât despre copii, nici cei doi nu mai ştiau ce nume le puseră, apăsaţi cum erau mereu de grijile zilei de azi, apoi a celei de mâni şi tot aşa.

Într-o dimineaţă, aruncând omul plasa în undele lacului, simţi că prinse ceva acătării, după zbatere. Era o frumuseţe de morunoaică, lucru cu atât mai de-a mirărilea cu cât în acel lac nu se ştia să fi fost sturioni. Pe când bărbatul gândea la un prânz mulţumitor, salivând cu anticipaţie, peştele prinse a-l agrăi:

– Dă-mi drumul, voinicule, şi nu mă mânca, căci eu sunt Regina sturionilor, şi mult bine ţi-oi face!

Mai gândind că i s-o fi părut de foame, bărbatul răspunse într-o doară:

– Păi, oricum ne faci mult bine, că ni-i umple tigaia şi nu ne-or mai ghiorţăi maţele de foame!…

– Ba, asta să n-o faci, că eu te-oi consilia cum să scapi de sărăcie, şi ţi-oi da patru crapi în locul meu!

Nu prea era în firea omului să dea morunul pe crap, da’ nici să mănânce azi caviar pentru ca mâine să tragă iar mâţa de coadă nu-l prea îmbia. Momit de-o soluţie mai de durată, omul încuviinţă.

– În primul rând – îşi începu Regina consilierea -, sărăcia voastră se trage din modul în care vă alcătuiţi Bugetul. Ia adună-ţi tu familia şi, pentru anul ce-o veni, votaţi-vă un buget de opt ori mai mare! Astfel, n-ar mai rămâne decât problema identificării surselor de finanţare…

– Păi, cred că asta-i principala problemă! Că noi ne-am alocat un Buget mulţumitor, însă mai mult ni se pun biruri decât să aflăm finanţare…

– De ce nu accesezi fondurile europene? – mai zise Regina, apoi dădu patru crapi frumoşi în schimbul propriei vieţi, în conformitate cu cele negociate.

Spre seară, sătui, Caius şi Marieta gândiră cum să atragă fondurile europene, impas din care-i scoase unul dintre prichindei:

– Să mergem toţi în Austria, la furat!

.

Şi-au votat un buget majorat: Supravieţuitor, Elisa, Gabi123, Dale de cultură, Gabriela Elena, Ana Usca, Vania, Theodora Marinescu, Cristian Lisandru, Gabriela Savitsky.