Ilustraţie de Nighty


Claudio Monteverdi – Pur ti miro

Domnul plutonier-major Onici ne păru indispus, dacă nu cumva aceasta era doar o stratagemă pentru a masca o tristeţe mai adâncă.

– Nimic nu mai are sens! – se confesă pe la al patrulea coniac. Înainte, aflai te miri de pe unde, de la radio, pe la vreun chef ori de la un prieten de un autor – să zicem, Schumann ori Balakirev -, după care te străduiai luni sau ani să procuri un disc de vinil, cu ce s-o găsi din lucrările sale. Şi, fie că se îndurau românii să importe, fie îţi aducea vreun prieten din Rusia ori Ungaria, când te vedeai cu discul de vinil te bucurai cu adevărat, cosmosul se aromea dimprejurul tău şi-ţi puneai discul zile-n şir, până învăţai pe de rost concerte întregi!…

Simţirăm cu toţii, ajunşi aici, că-i vremea pentru al cincilea coniac. Domnul Onici se reculese o vreme, apoi continuă:

– Azi, în schimb, afli de pe Mezzo, să spunem, de Philippe Jaroussky, dai search pe YouTube, pui Emule la lucru şi, până pe seară, ai procurat toată discografia tipului, başca-ţi mai tragi şi integrala Monteverdi. Ăsta-i consumism, nu mai apuci să te bucuri de nimic!

– Dar – observă Caius -, poţi şi acum să înveţi concertele pe de rost!

– Lasă-mă, dom’le, cu concertele tale! – izbucni plutonierul. N-auzi că nu-i tot aia?

.

Marcaţi la rându-le: Cristian Lisandru, My Life in Few Words, Supravieţuitor, Theodora Marinescu, Cosmin Ştefănescu, Gabi123, Haicăsepoate, Mirela Pete, Cristian Dima, Teo Negură, Răzvan Rinder, Adele Onete, Victor Bucur.