Desen de Gabriel Pacheco

Cam de vreun sfert de ceas, domnul plutonier-major Onici privea în tăcere blogul lui Caius. Chipu-i era posomorât. Parcă pentru a-i spori iritarea, Caius privea pe un alt laptop la nişte videoclipuri.

– Cauţi ceva folositor, pentru a-ţi face blogul mai atractiv? – întrebă plutonierul într-un târziu.

Fără a sesiza intonaţia uşor ironică, accentuat gravă şi vădit indispusă a întrebării, Caius răspunse senin:

– Nu, doar mă uit aşa…

Domnul Onici izbucni:

– Atunci, poţi să-l dai dracului de ZeList şi să-ţi ştergi şi blogul, ba chiar să-ţi baţi cuie-n cap! Pe mine nu mă mai interesează!…

– Da’ ce are? – murmură Caius, comutând în sfârşit pe propriu-i blog. Am postat şi scrieri făcute de mine…

– Lasă naibii scrierile! Uită-te la blogroll! Auzi, ce are?! Vorba e ce nu are! N-are deschideri, aia n-are!…

– Ba da! – se apără ucenicul. Dai click pe nume şi ajungi la blogul respectiv…

Domnul plutonier făcu un efort supraomenesc ca să se stăpânească:

– Şi diaspora? – întrebă după o vreme, scrâşnind totuşi. Unde-s blogurile de limbă română din străinătate? Ce să creadă oamenii despre tine? Că eşti un fundamentalist închistat în dogme, un tradiţionalist opac, un regionalist obtuz, un…?

Versatul blogger nu mai continuă, făcând doar un gest a lehamite din mână, traductibil aproximativ prin: „Mi-am şi găsit cu cine să-mi bat capul!”

– Îi trec acum… – redeveni Caius maleabil.

Cum plutonierul merse până la bar, intervenii eu:

– Pune aşa: pe Adina Huţanu – aici găseşti compuneri gata făcute, pentru eventualitatea că te vei decide să faci seralul; Belle de Jour – ca să te arăţi şi francofon; Dielda Dinu – de unde mai poţi lua ceva muzică spaniolă; Laura Iancu – dacă tot suntem în Spania; Paul Gabor – da’ să nu-i furi din texte, că face urât!; Ciocolata cu Piper – când ai chef să salivezi; Gala sau Lemondegala – de unde te mai pui la curent cu cărţile; Antoaneta – să nu ne iasă vorbe că nu promovăm şi canadieni;  Chris Raţiu – ca să vădeşti un spirit ecumenic, în acord cu orientarea Sfântului Sinod; Andrada Iulia Bălan – ca să vedem dacă te bagă-n seamă;  Carmen – care a promis nişte cocteiluri – şi Paul, cu care poţi sta la taclale… Cam atât, pune-i pe ăştia şi ulterior mai vedem… Chiar, să nu uiţi de X-Eexergy, dar să dai click mai departe, că are blog nou!…

În vreme ce Caius se aşternu pe lucru, ceilalţi ne luarăm bere nefiltrată, apucându-ne să spunem bancuri xenofobe.